Světelná signalizační zařízení v Evropě

Nalezeno: 31
státKód na descesvětelná signalizační zařízení
BelgieB
  • Svítí-li na semaforu červená: řidič má povinnost vozidlo zastavit, a to před příčnou čarou souvislou, je-li vyznačena.
  • Předchází-li na semaforu červenou oranžová: je třeba zastavit již na oranžovou, pokud se ovšem nenacházíte tak blízko křižovatky, že by okamžité zastavení vašeho vozidla ohrozilo plynulost provozu.
  • Svítí-li zelená: můžete jet.
BulharskoBGPředchází-li červené na semaforu oranžová, má řidič povinnost zastavit, pokud již není příliš blízko křižovatky a jeho okamžité zastavení by ohrozilo plynulost provozu.
Česká republikaCZ
  • Svítí-li na semaforu červená: řidič má povinnost vozidlo zastavit, případně ještě před příčnou čarou souvislou, je-li vyznačena.
  • Předchází-li na semaforu červenou oranžová: je třeba zastavit již na oranžovou, pokud se ovšem nenacházíte tak blízko křižovatky, že by okamžité zastavení vašeho vozidla ohrozilo plynulost provozu.
  • Blikají-li na semaforu červena s oranžovou společně: připravte se k jízdě.
  • Svítí-li zelená: můžete jet.
  • Bliká-li pouze oranžová: provoz na křižovatce není řízen semafory. Křižovatku je nutné projet se zvýšenou opatrností.
ChorvatskoHRInformace nejsou k dispozici.
DánskoDKVozidla záchranné služby smějí jet na červenou.
EstonskoEST

Blikající zelené světlo znamená, že brzy se objeví oranžová.

Svítí-li oranžová je třeba zastavit, pokud se ovšem nenacházíte tak blízko křižovatky, že by okamžité zastavení vašeho vozidla ohrozilo plynulost provozu.

FinskoFINInfomace nejsou k dispozici.
FrancieF Jízdní kola (použití přilby doporučeno u dětí)
IrskoIRL

V Irsku se barvy na semaforu střídají v tomto pořadí: zelená, oranžová, červená a opět zelená.

Červené světlo: zastavit, tj. nepřejíždět souvislou čáru na křižovatce před semaforem, popř. nejet za světelné signalizační zařízení.

Zelené světlo: pokračovat v jízdě, pokud je cesta volná - pozor je třeba dávat především na přechodu pro chodce, kteří mají přednost, a při odbočování doleva či doprava.

Zelená šipka: můžete pokračovat v jízdě ve směru šipky, pokud je to bezpečné a cesta volná, a to i tehdy, svítí-li zároveň červená. Pozor je třeba vždy dávat na vozidla záchranné služby, která vyjíždějí k nehodě a používají v zájmu bezpečnosti provozu sirény a modrá blikající světla.

Oranžové světlo: nepřejíždět souvislou čáru na křižovatce před semaforem, popř. nejet za světelné signalizační zařízení. Výjimkou je případ, kdy se nacházíte již tak blízko křižovatky, že okamžité zastavení by ohrozilo plynulost provozu.

Blikající oranžové světlo: můžete pokračovat v jízdě, pouze pokud je to bezpečné, a případně dát dát přednost ostatním vozidlům.

Blikající oranžová šipka: můžete pokračovat v jízdě ve směru šipky, ale pouze pokud je to bezpečné, a v případě potřeby musíte dát přednost ostatním vozidlům.

Za nedodržení předpisů týkajících se světelné signalizace hrozí řidiči 2 trestné body a pokuta ve výši až 120 eur, popř. 5 trestných bodů a pokuta určená soudem.

ItálieIInformace nejsou k dispozici.
KyprCYInformace nejsou k dispozici.
LichtenštejnskoFLOranžové světlo řidiče varuje, že za chvíli bude následovat červená a bude muset zastavit. Za jízdu na červenou se uděluje pokuta ve výši 200 CHF.
LitvaLTZelená šipka vedle červeného světla: můžete odbočit vpravo, ale před vjezdem do křižovatky je třeba před příčnou čárou STOP zastavit a dát přednost chodcům, případně ostatním vozidlům.
LotyšskoLVČervené světlo na semaforu nemusí respektovat vozidla záchranné služby za použití sirény a modrě blikajících světel.
LucemburskoLInformace nejsou k dispozici.
MaďarskoHPředchází-li na semaforu před červenou oranžová: je třeba zastavit již na oranžovou, pokud se ovšem nenacházíte tak blízko křižovatky, že by okamžité zastavení vašeho vozidla ohrozilo plynulost provozu.
MaltaM
  • Červenooranžové světlo značí nadcházející změnu z červené na zelenou a implikuje stejný zákaz jako červená.
  • Zelená značí možnost jet rovně nebo zabočit doleva či doprava.
  • Oranžová značí nadcházející změnu ze zelené na červenou a implikuje stejný zákaz jako červená.
NěmeckoD

Na semaforu bliká oranžová nebo již svítí červená: řidič má povinnost na křižovatce nebo železničním přejezdu zastavit a počkat na zelenou či jiné signalizační znamení.

Na křižovatce svítí červená šipka: řidič má povinnost zastavit a počkat na zelenou pouze v případě, že chce odbočit ve směru signalizovaném šipkou.

NizozemskoNLNa semaforu předchází červené oranžová – kromě mostů, železničních přejezdů a u signalizačních zařízení pro chodce.
NorskoNInformace nejsou k dispozici.
PolskoPL

Svítí-li na semaforu červená: řidič má povinnost vozidlo zastavit, a to před příčnou čarou souvislou, je-li vyznačena.

Předchází-li na semaforu červenou žlutá: je třeba zastavit již na žlutou, pokud se ovšem nenacházíte tak blízko křižovatky, že by okamžité zastavení vašeho vozidla ohrozilo bezpečnost provozu.

Červená se žlutou na semaforu současně: za chvíli se objeví zelená, připravte se k jízdě, nicméně nevyjíždějte dříve, než zelená na semaforu skutečně naskočí.

Svítí-li na semaforu zelená: pokračujte v jízdě, pokud je cesta volná.

Zelená šipka vedle červeného světla: můžete odbočit ve směru šipky za předpokladu, že před semaforem zastavíte a neomezíte další účastníky silničního provozu.

PortugalskoPInformace nejsou k dispozici.
RakouskoAInformace nejsou k dispozici.
ŘeckoGRInformace nejsou k dispozici.
RumunskoROInformace nejsou k dispozici.
SlovenskoSKPřed červeným světlem předchází oranžová.
SlovinskoSLOVozidla záchranné služby smějí jet na červenou.
ŠpanělskoEPředchází-li na semaforu před červenou oranžová: je třeba zastavit již na oranžovou, pokud se ovšem nenacházíte tak blízko křižovatky, že by okamžité zastavení vašeho vozidla ohrozilo plynulost provozu.
Spojené královstvíGB Žádná zvláštní pravidla
ŠvédskoSNásleduje-li po zelené oranžová, je třeba zastavit, pokud se ovšem již nenacházíte tak blízko křižovatky, že by okamžité zastavení ohrozilo plynulost provozu.
ŠvýcarskoCHOranžové světlo upozorňuje na červené světlo, na nějž musí řidič zastavit. Za jízdu na červenou se uděluje pokuta ve výši 250 CHF.
RSS kanál pro tento seznam

Poslední aktualizace: 12/9/2015
© Evropská unie, 1995-2015
Privacy Policy