Evropská unie

Evropská unie, kterou nyní tvoří 28 zemí, se rozprostírá napříč celým evropským kontinentem od Laponska na severu až ke Středozemnímu moři na jihu a od západního pobřeží Irska až k břehům Kypru. Vyznačuje se rozmanitou krajinou, od skalnatých pobřeží po písečné pláže, od úrodných pastvin po vyprahlé pláně, od jezer a lesů po arktickou tundru.

Evropské národy se svými rozličnými tradicemi, kulturami a jazyky tvoří něco přes 7 % světové populace. O jejich historickém dědictví svědčí pravěké jeskynní malby, památky starověkého Řecka a Říma, maurská architektura, středověké hrady, renesanční paláce a barokní chrámy. Moderní Evropa přitahuje turisty také svými rušnými velkoměsty, pestrou kulturní nabídkou, zimními a letními sporty a rozmanitou kuchyní.

Evropané rádi cestují a odstranění většiny formalit spojených s hraničními kontrolami a celním odbavením cestování výrazně zjednodušilo. Osmnáct států EU sdílí stejnou měnu (euro), která usnadňuje porovnávání cen a odstraňuje náklady a překážky spojené s výměnou peněz. Vytvoření jednotného trhu, který dnes zahrnuje více než 500 miliónů lidí, přineslo širší nabídku zboží a nižší ceny. Pro většinu Evropanů je dnes cestování po EU stejně jednoduché jako cestování po vlastní zemi.


© Evropská unie
Na Cestách po Evropě 2014-2015

Privacy Policy